Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 21°C
Cum 21°C

Mide Küçültme Ameliyatı ve Yöntemleri

Mide Küçültme Ameliyatı ve Yöntemleri

Mide Küçültme Ameliyatı ve Yöntemleri

Çağımızın problemlerinden biri olan obezite, anormal yağlanma ile karakterize bir hastalıktır. Genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Obez kişiler kolaylıkla kilo veremediği için tıbbi yöntemlere başvurmaları gerekebilir. Diyet, egzersiz gibi cerrahi olmayan obezite tedavileri ile çözüm bulamayan hastalar, mide küçültme ameliyatlarına başvurabilir. Mide küçültme yöntemleri ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Obezite cerrahisinde çeşitli uygulamalar vardır. Bu uygulamalar temel olarak iki gruba ayrılır. İlk grupta mide içerisine girecek besin miktarını azaltmayı hedefleyen kısıtlayıcı mide küçültme ameliyatları bulunur. İkinci grupta ise besinlerin emilimini azaltmayı amaçlayan emilim bozucu ameliyatlar vardır. Emilim bozucu yöntemlerden biri olan gastrik by-pass ameliyatında hem mide küçültülür hem de bağırsağın bir kısmının sindirim sisteminde görev alması engellenir.

Mide küçültme ameliyatları, çeşitli cerrahi yöntemler kullanılarak yapılabilir. Mide küçültme ameliyatlarında ana prensip, mide hacmini küçültmektir. Böylece mideye alınacak besin miktarı kısıtlanarak zayıflamaya destek olunabilir. Mide tüpü ameliyatı ile midenin belirli bir kısmı çıkarılarak midenin küçülmesi sağlanır. Böylece mide hacmi azaldığı için hastanın yemek yeme miktarı da azalabilir. Ayrıca midenin çıkarılan kısmında salgılanan Ghrelin adlı bir hormonun seviyesi azalacağı için iştahta da azalma meydana gelebilir.

Mide kelepçesi ameliyatı ile midenin çevresine genişletilip daraltılabilen bir kelepçe takılır. Bu kelepçe sayesinde mide kum saati şeklinde daralma yaşayacağı için mideye besin girişinde azalma olur. Mide katlama ameliyatında ise mide yüzeyinde açılan delikler kendi üzerlerine katlanarak dikilir ve midenin küçülmesi sağlanır. Mide balonu, mide içerisine yerleştirilen hava ya da sıvı dolu bir balondur. Bütün mide küçültme ameliyatı yöntemlerinin sonucunda mide hacminde küçülme meydana gelebilir.

Mide ameliyatları laparoskopik olarak uygulanan kapalı cerrahi yöntemler olduğu için uzun bir iyileşme süreci olabilir. Ameliyat öncesi ve sonrasında doktorun tavsiyelerine ne kadar uyulursa tedavi süreci o kadar kısa ve başarılı olabilir. Ameliyat sonrasında diyetisyen tarafından kişiye özel yapılan beslenme programına ve fizyoterapist önerisiyle uygulanması istenen egzersiz programlarına uyum göstermek önemlidir.

Mide Küçültme Yöntemleri Nelerdir?

Obezite tedavisinde kullanılan cerrahi uygulamalar arasında mide küçültme yöntemleri bulunur. Mide küçültme yöntemleri olarak sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı), mide kelepçesi ameliyatı, mide katlama ameliyatı, mide balonu gibi uygulamalar yapılabilir. Bu ameliyatların hepsinde mide hacminin azaltılması hedeflenir. Böylece mideye girebilecek besin miktarı azaltılarak kilo vermeye yardımcı olunabilir.

Mide Ameliyatları Nasıl Uygulanır?

Kontrol edilemeyen şişmanlığın tedavisinde uygulanabilen mide küçültme ameliyatları, tüm branşların bulunduğu bir hastane ortamında uzman cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. Doktor tarafından muayene yapılmalı, tahlil ve tetkiklerin sonucuna göre ameliyata hazırlanılmalıdır. Ameliyat öncesinde özel diyet programına başlanmalıdır. Mide ameliyatı, genel anestezi altında uygulanır. Kapalı bir yöntem olduğu için mide üzerindeki kaslarda kesi yapılmadan gerçekleştirilebilir. Kullanılan ameliyat yöntemine göre midenin belirli bir kısmı çıkarılır. Tüp mide ameliyatı sırasında mide küçük bir tüp haline getirilerek mide içeriğinin küçülmesi sağlanabilir. Böylece hasta az yiyerek tok hissedebilir. Ameliyat sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenme sağlanır. Bu nedenle şeker seviyesinin kontrol edilmesi amacıyla hastanın birkaç gün hastanede kontrol altında tutulması gerekir.

Mide Küçültme Ameliyatları Ne Kadar Sürer?

Mide küçültme ameliyatları, çeşitli yöntemler içerdiğinden dolayı uygulanan yönteme göre işlem süresi değişkenlik gösterebilir. Ayrıca kişinin obezite seviyesi ve genel anestezinin etkisi, ameliyat süresi üzerinde etkilidir. Ameliyat sırasında bir komplikasyon gelişmediği sürece birkaç saat içerisinde mide küçültme ameliyatı tamamlanabilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mide küçültme ameliyatı sonrası, hekimin önerilerine harfiyen uyulması gerekir. Hastaneden taburcu olduktan sonra mümkün olduğunca hareketli olmak gerekir. Ancak doktor onay verene kadar ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Önerilen şekilde vitamin ve besin takviyesi alınabilir. Bir süre aşırı soğuk ve sıcak ortamlara girilmemelidir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Kilo Verilir?

Mide küçültme ameliyatı sonrası ilk birkaç ay içerisinde uygun beslenme programıyla hızlıca kilo verilmeye başlanabilir. Ancak hızlı kilo verilirken tahlil ve kontrolleri aksatmamak sağlık açısından önemlidir.

Mide Ameliyatı Olmak Spor Yapmaya Engel Midir?

Mide ameliyatından birkaç ay sonra doktor önerisiyle spor yapmaya başlanabilir. İlk aylar vücut düzene girmediği için spor zararlı olabilir. Bu nedenle doktorun önerdiği zamanda, uzman desteği ile spor yapılması uygundur. Başlarda ağır egzersizlerden kaçınılmalı, hekimin tavsiye ettiği miktarda spor yapılmalıdır. Yürüyüş, fitness, yüzme gibi hafif sporlar uygulanabilir. Spor sayesinde hem fit bir vücuda kavuşulur hem de iyileşme süreci hızlanabilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Hangi Yaşlarda Uygulanabilir?

Mide küçültme ameliyatları her yaşta uygulanabilir. Ancak on sekiz yaşından küçük veya altmış beş yaşından büyük bireyler için doktor onayı gerekir. Kişilerin Vücut Kitle İndeksi (BMI) hesaplanır ve ameliyat olmasına engel olacak sağlık problemi yoksa mide küçültme ameliyatı uygulanabilir.

Mide Ameliyatlarını Kimler Yaptırabilir?

Mide ameliyatlarını kimlerin yaptırabileceğine muayene ve tahliller sonucunda doktor, diyetisyen, fizyoterapist ve psikoloğun oluşturduğu bir ekip karar verir. Vücut Kitle İndeksi değeri, bu kararda etkilidir. Ameliyatsız yöntemlerle zayıflayamayan obez kişiler mide ameliyatı yaptırmak için uygun olabilir. Ayrıca şişmanlığa bağlı oluşan şeker, tansiyon, karaciğer rahatsızlığı gibi problemler varsa bu ameliyatları gerçekleştirmek zorunlu hale gelebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hastanede Yatış Gerekir Mi?

Tüp mide ameliyatı, cerrahi bir işlem olduğu ve genel anestezi altında yapıldığı için sonrasında hastanın belli bir süre hastanede kalması gerekir. Hasta kontrol altında tutulmazsa ameliyat sonrası yan etkiler gelişebilir. Yapılan tahliller sonrası vücut değerleri düzene girdiği zaman hasta taburcu edilebilir.

Mide Küçültme Yöntemleri İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Mide küçültme ameliyatı açık yöntemle uygulanan bir ameliyat olmadığı için kas dokularında büyük kesiler yapılmaz. Robotik işlemlerle çok ufak kesiler uygulanır. Bu nedenle ameliyat sonrası ağrının hafif olması beklenebilir.
Mide küçültme yöntemleri sırasında cilt üzerinde çok küçük kesiler yapıldığı için ameliyattan sonra küçük izler kalabilir. Ancak bir süre sonra bu izler tamamen görünmez hale gelir.
Eğer ameliyat sonrası dikkat edilmezse, doktor kontrolleri aksatılırsa mide küçültme operasyonunun ardından yeniden kilo alınabilir.

Mide Küçültme Yöntemleri 2

Mide Küçültme Ameliyatı ve Yöntemleri hakkında çeşitli detayları paylaştığımız içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu ve bunun gibi içeriklerin devamı için bizleri takipte kalın.

Sağlık | İnterGez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.