Kültür Nedir? Kültürün İşlevleri Nelerdir?

Kültür Nedir? Kültürün İşlevleri Nelerdir?
Kültür kavramı 19. yüzyılda sosyal bilimlerde kullanılmaya başlamış bir kavramdır. Latincede “ekip biçmek” ya da “ziraatle uğraşmak” anlamına gelen “Cultivation” kelimesinden türemiştir. Sosyal bilimler açısından ise kültür, insanın doğumundan ölümüne kadar geçen süre içerisinde öğrenmiş olduğu davranış, düşünce, tutum vb. değerlerden oluşan bir bütündür. İnanç, dil, ihtiyaçlar, doğaya karşı verilen mücadele ve edindiğimiz her türlü şey kültürlerin birbirinden farklı olmasına sebep olur.
Kültür kendi içerisinde maddi kültür ve maddi olmayan kültür şeklinde ikiye ayrılır. Maddi kültür; bir toplumun ya da bir kültürün hayatta kalma mücadelesi içinde üretmiş olduğu her türlü araç-gereç ve fiziksel unsurlardır. Mimari estetik, kıyafet tarzı, yeme-içme vb. şeyler maddi kültürün içerisindedir. Maddi olmayan kültür ise; bir toplumun zihinsel anlamda üretmiş olduğu unsurlardır. Ahlak, sahip olunan değerler, gelenek ve görenekler maddi olmayan kültürün içerisindedir.
Peki, kültür bir toplumda nasıl bir işleve sahiptir. Kültür bir toplumu nasıl bir arada tutmayı sağlar? Toplumun yeni üyelerini geleceğe nasıl hazırlar, onlara hayatta nasıl bir yol gösterir? Kısacası kültürün işlevleri nelerdir?
Kültür, toplumda insanlara bir yaşama, yani hayatta kalma şeması sağlar. Bu şema sayesinde kültür, bireylerin sosyal davranışlarını sistemli hale getirip düzenler. Kültür, toplumun savunduğu değerleri bir araya getirir ve bu değerleri yorumlar. Bu sayede bireyler de bireysel ve sosyal yaşamın anlam ve amacını öğrenir. Kültürün bir diğer en önemli işlevi ise toplum içerisinde sosyal dayanışmanın temelini oluşturmasıdır. Bireyleri benzer değer, tutum ve davranışlar etrafında toplayıp sosyal dayanışmayı sağlar. Yani toplumsal değer ve hedefler için birlikte hareket etme duygusunu yaratır.
Sosyal kişiliğin oluşmasından kültür dediğimiz gerçeklik belirleyici bir özelliğe sahiptir. Sahip olduğumuz sosyal kişiliğimiz, içinde yaşadığımız kültürün bir ürünüdür. Bireyler hem kültürün devamlılığını sağlarken hem de kültürün yeniden yapılandırılmasına ve kültüre yeni yorumlar katılmasına yardımcı olurlar. Kısacası kültür, bir toplumun yapı taşıdır ve bireylerde bu yapı taşının yontucusudur, diyebiliriz.
Kültür Nedir? Kültürün İşlevleri Nelerdir? hakkında çeşitli detayları da paylaştığımız içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sizlerin de Kültür hakkındaki fikirlerinizi yorumlar kısmında görmek isteriz. Bu ve bunun gibi haberlerimizin devamı için bizleri takipte kalın.
Sosyolog Meral ŞAHİN