Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 24°C

Göz Kapağı Hastalıkları ve Tedavileri

Göz Kapağı Hastalıkları ve Tedavileri

Göz Kapağı Hastalıkları

Göz kapakları, gözün korunmasında görevlidir. Gözü yabancı cisimlere karşı korur. Gözyaşının, gözün en dış yüzeyinde yer alan kornea ve konjonktiva tabakaları üzerinde homojen dağılmasını sağlar ve göz yüzeyinin kurumasını önler. Ayrıca göz bebeği ile birlikte göze gelen ışık miktarını düzenler.

En Sık Görülen Göz Kapağı Hastalıkları Nelerdir?

Göz kapağı hastalıkları doğumsal (konjenital), edinsel (akkiz), iltihabi veya tümöral olabilir. Bazı sık görülen göz kapağı hastalıklarında belirtiler ve tedavi yöntemleri aşağıda özetlenmiştir.

Göz Kapağının Doğumsal Hastalıkları

Doğumsal (konjenital) göz kapağı hastalıkları tek başına olabileceği gibi bazı yüz veya vücut hastalıklarının bir parçası olarak da görülebilir.

Blefarofimozis – Ptozis – Epikantus İnversus Sendromu

Blefarofimozis sendromu olarak da adlandırılır. Sıklıkla otozomal dominant kalıtımlıdır, bu nedenle ailede benzer göz kapağı görünümüne sahip bireyler mevcuttur. Blefarofimozis göz açıklığının küçülmesidir, buna göz kapağı düşüklüğü (ptozis), alt kapaktan göz pınarına doğru uzanan cilt katlantısı (epikantus inversus) ve iki göz pınarı arasındaki yumuşak doku mesafesinin normalden fazla olması (telekantus) eşlik eder. Tipik bulguların yanısıra, göz kapağında dışa dönme, yüksek kavisli kaşlar, burun kökünde basıklık, kulak bozuklukları da görülebilir. Tedavide aşamalı olarak cerrahi düzeltme yapılır.

Konjenital Ptozis

Üst göz kapağının doğuştan düşük olmasıdır. Genellikle levator palpebra superioris kasının gelişimsel bozukluğundan kaynaklanır. Kasın kasılmasındaki eksiklikten dolayı göz kapağı yeterince kaldırılamaz; aynı zamanda kasın gevşemesi de bozuktur ve aşağı bakışta göz kapağı yeterince aşağı inemez. Kapaktaki kıvrım çizgisi genellikle yoktur veya sağlam göze göre daha siliktir. Bazı çocuklarda, şaşılık da eşlik edebilir. Kapak düşüklüğü, göz bebeğini kapatarak görmeye engel olur veya göz bebeği açık olsa dahi göze bası oluşturarak astigmatizmayı artırır. Ayrıca kozmetik olarak asimetrik göz kapakları ve yaşıtlarından farklı yüz görünümü çocuğun sosyo-kültürel gelişimini etkiler. Görme tembelliği için yüksek risk taşıyan ileri evre ptozis varlığında erken dönemde cerrahi tedavi uygulanır. Daha hafif evrelerde ise öncelikle astigmatizmanın ve ambliyopinin tedavisi gözlük ve kapama tedavisi ile yapılır. Çocuk okul dönemine (5-6 yaş) geldiğinde ise cerrahi düzeltme yapılır. Levator palpebra superioris kasının fonksiyonundaki eksikliğe bağlı olarak farklı cerrahi seçenekler uygulanabilir.

Göz Kapağı Hastalıkları ve Tedavileri

İnfantil (Kapiller) Hemanjiom

Göz kapağının damarsal tümörüdür. Doğumdan 1-2 hafta/ay sonra belirgin hale gelir, yaşamın ilk yılında büyüme gösterir ve takip eden 3-7 yılda küçülür. Görmeye engel oluşturacak kadar büyük olmayan lezyonlar takip edilir ve doğal seyir ile küçülerek kaybolması beklenir. Büyük veya yerleşim nedeniyle görmeye engel olan lezyonlar medikal/cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Göz Kapağının Edinsel Hastalıkları

Şalazyon

Meibomian bez ağızlarının tıkanarak salgının geride birikmesi ve iltihabi reaksiyonu tetiklemesi nedeniyle oluşur. Meibomian bezler, her iki göz kapağında tars içerisinde dikey olarak yerleşirler, ürettikleri yağlı salgıyı kirpikli kenardan salgılayarak gözyaşının lipid tabakasını oluştururlar. Bezlerin ağzı tıkandığında salgılar tars içerisinde birikir, iltihabi reaksiyon oluşturur, ağrı ve kızarıklığa yol açar. Tedavide erken dönemde sıcak kompres, masaj, topikal antibiyotik ve anti-inflamatuar damlalar kullanılır. Geç dönemde ise cerrahi olarak şalazyon boşaltılır. Sık tekrar eden şalazyon varlığında; altta yatan cilt hastalığı (gül hastalığı, Rozasea) veya kronik kirpik dibi iltihabı (blefarit) araştırılmalıdır.

Arpacık (Hordeolum)

Sıklıkla bakeriyel kaynaklı bir enfeksiyondur. Kapakta yağ bezlerini (dış hordeolum) veya meibomian bezlerini (iç hordeolum) etkileyebilir. Genellikle kendiliğinden düzelir, sıcak kompres ve antibiyotikli merhemler tedavide yardımcıdır. Nadiren enfeksiyon göz çevresi dokulara yayılabilir veya apseleşebilir.

Entropion

Göz kapağının içe dönmesidir. Yaşlanma ilişkili, spastik veya skatrisyel nedenler ile gelişebilir. Göz kapağının içe dönmesi kirpiklerin göz yüzeyi ile temas etmesine ve şiddetli batma hissine yol açar. Kızarıklık ve sulanma görülür. İlerleyen dönemde saydam kornea tabakasındaki hasara bağlı olarak kalıcı görme kayıpları gelişebilir. Tedavide nemlendirici damla ve jel, bandaj kontakt lens, kirpiklerin çekilmesi/yakılması, döndürücü dikişler veya cerrahi düzeltme uygulanabilir.

Ektropion

Göz kapağının dışa dönmesidir. Yaşlanma ilişkili olabileceği gibi, skatrisyel, paralitik veya mekanik nedenler ile de oluşabilir. Nedenlere göre belirtilerde farklılık görülebilse de; gözlerde batma, rahatsızlık hissi, kızarıklık, normalde kapakların iç kısmını örten konjonktivanın dışa dönmesi, sertleşmesi ve kızarıklığı gelişir. Tedavide, medikal ajanlara (nemlendirici damla veya jel gibi) ek olarak cerrahi düzeltme yapılır.

Kapak Retraksiyonu

Göz kapağının normalden fazla açık olmasıdır. Lokal, sistemik veya santral sinir sistemi ilişkili hastalıklarda görülebilir. En sık neden ise tiroid hastalığına bağlı göz tutulumudur. Sağlıklı bireylerde, üst göz kapağı gözün renkli kısmını 1-2 mm örter ve alt göz kapağı gözün renkli kısmına teğet geçer. Üstte ve/veya altta normalden fazla açıklık olması, gözün daha fazla hava ile temas etmesine ve kuruluk belirtilerine yol açar.

Kapak estetiği sırasında özellikle alt kapaktan fazla cilt dokusu alınması alt kapak retraksiyonuna ve gözün tam kapanamamasına neden olabilir. Tedavide, altta yatan nedene göre, yüzey nemlendirici tedaviler, botulinum toksin enjeksiyonu veya cerrahi düzeltme uygulanabilir.

Benign Esansiyel Blefarospazm

Göz çevresi kaslarda istemsiz kasılmalardır. En sık 40 yaş üstü kadınlarda görülür. Kontrolsüz göz kırpma veya gözlerin kuvvetli yumulması günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılığa yol açabilir, bireyler araç kullanmakta, televizyon izlemekte, kitap okumakta zorlanabilir. Altta yatan nörolojik hastalık veya göz yüzeyindeki hastalıklar dışlandıktan sonra, botulinum toksin enjeksiyonu uygulanır ve sıklıkla fayda sağlar. Tedavinin etkisiz olduğu bireylerde cerrahi seçenekler veya kas gevşetici ajanlar kullanılabilir.

Göz Kapağı Hastalıkları ve Tedavileri

Göz Kapağı Hastalıkları ve Tedavileri hakkında çeşitli detayları paylaştığımız içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu ve bunun gibi içeriklerin devamı için bizleri takipte kalın.

Sağlık | İnterGez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.