Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Per 9°C
Cum 7°C
Cts 9°C
Paz 10°C

110 – Nasr Suresi | Tefsir’ul Munir

110 – Nasr Suresi | Tefsir’ul Munir

Nasr Suresi | Tefsir’ul Munir ( Vehbe Zuhayli )

Mekke’nin Fethi:

1- Allah’ın nusreti ve fetih gelince,

2- Sen de insanların fevc fevc Al­lah’ın dinine gireceklerini görünce,

3- Hemen Rabbini, hamd ile teşbih et. O’nun yarlığamasını iste. Şüphe­siz ki O, tevbeleri çok kabul edendir.

Açıklaması:

“Allah’ın nusreti ve fetih gelince.” Ey Muhammedi Sana düşmanlık eden Kureyş’e karşı Allah’ın nusreti, yardımı ve teyidi tahakkuk edip sen Mekke’yi fethederek galibiyeti elde edince Allah’ı teşbih et. Yani, ibadetin­de ziyade için hamd ile tenzih et. Hamdetmesi nimetinin ziyadesi içindir. Nusret ancak Allah’tan olduğu halde “Allah’ın nusreti” sözünün anlamı şu­dur: Nusret Allah’tan başkasına lâyık değildir, onu Allah’tan başkasının vermesi düşünülemez veya ancak O’nun hikmetine uygun olur. Maksat bu nusretin yüceltilmesidir. “Allah’ın nusreti gelince” sözü mecazdır. Allah’ın nusreti meydana geldi, demektir.

İmam Ahmed, Beyhaki ve Nesai İbni Abbas’tan rivayet ettiler: “Al­lah’ın nusreti ve fetih gelince.” ayeti indiğinde Rasulullah (s.a.): “Ölüm ha­berim geldi.” buyurdu. O sene ruhu kabzedildi.

İbni Mace’nin dışındaki grup İbni Abbas’tan şöyle rivayet ettiler: “Fe­tihten sonra hicret yoktur. Ancak cihad ve bu konuda niyet vardır.” Buhari ve Müslim sahihlerinde İbni Abbas’tan rivayet ettiler: Rasulullah (s.a.) fe­tih günü: “Fetihten sonra hicret yoktur, ancak cihad ve bu konuda niyet var­dır. Cihada çağırıldığınız zaman koşun.” buyurdular.

“Sen de insanların fevc fevc Allah’ın dinine gireceklerini görünce.” Araplar ve diğer insanların, Allah’ın seninle göndermiş olduğu dinine grup grup cemaatler halinde girdiğini gördün. İlk başlarda fert fert müslüman olurlarken artık topluluklar halinde İslâm’a girer oldular.

“Hemen Rabbini, hamd ile teşbih et. O’nun yarlığamasını iste. Şüphe­siz ki O, tevbeleri çok kabul edendir.” Mekke fethedilip İslâm yayılınca, O’nun için namazla ve O’na lâyık olmayan her şeyden, sana vaadetmiş ol­duğu nusreti yerine getirmemesinden O’nu tenzih et. Hamd ile teşbihi bir arada yap. Zira bu nusret ve fetih, büyük lütfü ve fazlı, sana bağışladığı hayrına karşı Allah’a hamdi gerektirir.

Yine Allah’tan kendine mağfiret iste. Allah’a karşı tevazu, ilminin ye­tersizliğini kabul ve ümmetini eğitmek için. Müminlerden sana tabi olan­lar için de, nusretin gecikmesindeki endişe ve korkularından dolayı mağfi­ret iste. Çünkü mağfiret dileyenlerin tevbesini kabul etmek Allah’ın şanın-dandır. Onların tevbesini kabul eder, tevbelerini kabul ile de onlara merha­met eder. O, kullarının tevbesini kabul edendir. Ta ki, hatadan sonra umut kesmesinler, dönsünler.

İmamlar Aişe (r.a.)’den rivayet ettiler (lafız Buhari’nindir): “Allah’ın nusreti ve fetih gelince.” ayetinden sonra Rasulullah (s.a.) kıldığı her na­mazda muhakkak: “Sübhaneke Rabbena ve bihamdike. Allahümmağfirli.” diyordu. Yine ondan rivayet edildi: “Rasulullah (s.a.) rüku ve secdesinde çokça: “Sübhanekellahu Rabbena ve bihamdike Allahümmağfirli.” diyerek Kur”an ayetini uyguluyordu.

Kuran

Nasr Suresi

Tefsir’ül Münir ( Vehbe Zuhayli ) | İnterGez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.